De 5 grootste misverstanden over Loopbaanbegeleiding

‘Ga fluitend naar je werk’, met die slogan wil de overheid je motiveren om na te denken over je loopbaan. Concreet gebeurt dit door loopbaanbegeleiding te subsidiëren. (Hier lees je meer over loopbaancheques.)
Helaas doen er heel wat fabeltjes de ronde over dit initiatief. Daarom zet ik graag de 5 grootste misverstanden voor jou op een rijtje.

Misverstand 1: loopbaanbegeleiding is enkel voor mensen die van werk willen veranderen.

Oh no, hét misverstand der misverstanden.
Loopbaanbegeleiding is immers bedoeld voor iedereen met ‘een’ loopbaanvraag: een nieuwe richting zoeken, aan een gezonde work-life-balance werken, verandering in je huidige job zoeken …
Bij loopbaanbegeleiding starten we altijd met het bepalen van de loopbaanvraag, bijvoorbeeld:

  • Wat kan ik met mijn talenten en interesses professioneel doen?
  • Hoe kan ik mijn grenzen stellen en bewaken in mijn job?
  • Welke ambities mag ik koesteren?
  • Hoe kan ik constructiever communiceren met mijn collega’s?
  • Ik lijk steeds in de foute jobs terecht te komen. Hoe kan ik dit patroon doorbreken?

We kunnen heel veel onderwerpen behandelen, de enige voorwaarde is dat je vraag met je loopbaan te maken heeft.
Burn-out vormt een ‘speciaal geval’, daar komt ik op terug bij misverstand 4.

Misverstand 2: na het volgen van loopbaanbegeleiding heb ik een nieuwe job.

Helaas, zo werkt het niet, want dat is niet de bedoeling van loopbaanbegeleiding. We gaan aan de slag met jouw loopbaanvraag, verkennen wie je bent, wat je kan en wat je (al dan niet) graag doet. Je werkt ook tussen sessies door actief aan opdrachten die je samen met je coach uitkiest.
Je wordt dus ondergedompeld in alles wat met je loopbaan te maken heeft. Alle inzichten komen samen in jouw Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP). Daarin bepaal je ook welke volgende stappen je zal nemen. Die kunnen dan leiden naar een nieuwe job.
Natuurlijk, als de perfecte job net langskomt tijdens je traject, dan is het feest! Maar garanties bieden we niet.

Misverstand 3: Mijn loopbaancoach reikt me de antwoorden en nodige stappen aan.

Je hebt het vorige misverstand gelezen, dus je weet wat ik hier ga schrijven. Het is jouw leven, het is jouw doel, het is jouw traject. Als coach ben ik jouw klankbord en ondersteuner. Ik daag je uit om uit je comfortzone te komen. Ik zet je aan om in de diepte te kijken naar wat je echt wil en kan bereiken. Ik geef je technieken, morele steun en handvatten. Jij doet het denkwerk, want alleen jij kent de antwoorden op de vragen.

Misverstand 4: Loopbaanbegeleiding is pas nodig als je thuis zit met burn-out.

Loopbaanbegeleiding kan in heel uiteenlopende situaties zinvol zijn. 
In geval van burn-out vormt loopbaanbegeleiding een speciaal geval. Problemen die tot een burn-out leidden, verdienen bijzondere aandacht. Maar je mag geen loopbaancheques gebruiken om je burn-outbegeleiding te betalen.
Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, burn-out is toch werkgerelateerd? Toch is het logisch. Burn-out is effectief een ziekte. Het herstel verloopt in verschillende fases. Eerst moet er tijd en aandacht gaan naar de stabilisatie en activatie van de patiënt. Pas als dat klaar is, wordt er gekeken naar de professionele toekomst.
Van zodra de ‘ziekte’ behandeld en onder controle is, gaan we over tot loopbaanbegeleiding om te zorgen dat die situatie zich niet herhaald. Een loopbaantraject vraagt best wat inspanning. Als loopbaancoach schat ik in of de persoon hier voldoende veerkracht en energie voor heeft.

5. Loopbaanbegeleiding bestaat uit een set standaardtestjes.

Nee hoor, loopbaanbegeleiding is maatwerk, want we hebben allemaal een eigen verhaal te vertellen, eigen dromen na te jagen, eigen obstakels te overwinnen.
Door de jaren heen leerde ik heel wat technieken, tools en modellen kennen. Meestal stel ik je er twee voor tijdens jouw traject. Jij kiest. Zien we dat ze niet aanspreken, dan trek ik het hele register open. Zo zoeken we naar welk plan van aanpak het meest zinvolle is. Dat vergt soms wat tijd, maar we komen er altijd uit.
De vaste elementen, door VDAB opgelegd, zijn een loopbaanvraag en een Persoonlijk Ontwikkelingsplan.

2 Replies to “De 5 grootste misverstanden over Loopbaanbegeleiding”

  1. Hoi Lieselot,
    Het is een goed moment om dit nog eens duidelijk te stellen. Zoveel mensen kunnen deze kans nemen in Corona en post-Corona om de persoonlijke vragen rond werk te bekijken. Voor iedereen is er, door de crisis, op gebied van werk wel iets veranderd en dit heeft een impact.
    Wellicht kan het opluchten om eens samen met een loopbaan-coach naar die impact te kijken. Inzichten ontwikkelen rond eigen aanpassingsvermogen en coping-mechanismen. Hoe ons voorbereiden op dergelijke professionele uitdagingen die persoonlijke uitdagingen zijn?
    Bedankt voor jouw samenvatting die hopelijk bij coachees de drempelvrees wegneemt hé.
    Groetjes,
    Suzanne

Leave a Reply